Jablko zelené

Jablko je právem považováno za krále ovoce, protože nachází široké kulinářské a terapeutické uplatnění. Ve složení jablka je 13 % sacharidů, které tvoří především fruktóza (ovocný cukr) a v menší míře glukóza a sacharóza. Jablko dále obsahuje velmi málo proteinů a tuků, vitaminy C a malé množství draslíku a železa. Tělu dodává celkově 59 kcal na 100 g. Sacharid pektin se ve střevech nevstřebává, ale tvoří větší část nerozpustné rostlinné vlákniny, které se v jablku nachází. Pektin ve střevech zachycuje vodu a různé odpadní látky a podporuje vylučování toxinů se stolicí. Obsah organických kyselin: převládá kyselina jablečná, ale přítomná je i kyselina citronová, jantarová, mléčná a salicylová. Stejně jako u citrusových plodů mají tyto organické kyseliny alkalizující účinek v krvi a tkáních. Obnovují také střevní flóru a brání kvašení ve střevech. Jablko je bohaté na taniny, které mají stahující a protizánětlivé účinky.