Zelenina
Zelenina je v potravě důležitým zdrojem vitamínů, minerálních látek, vlákniny a dalších prospěšných látek. Některé druhy zeleniny jsou i léčivé. Někdy není jasné, zda jde o ovoce nebo zeleninu (melouny, papriky, rajčata). Za zeleninu se obecně považuje rostlina bylinného charakteru, která se převážně dá konzumovat celá nebo z větší části. Mezi zeleninu ale nepatří plodiny s přesnějším zařazením - obilniny a luštěniny.
Druhy zeleniny podle částí rostliny, pro které je především pěstována:
plodová (tykvovité druhy, jako okurky, melouny, lilek),
kořenová (mrkev, řepa, celer, tuřín, ředkvička, křen),
listová (salát, špenát),
lusková (hrách, fazole, čočka, sója),
cibulová (čeleď liliovitých, cibule, česnek, pórek),
košťálová (brukvovité druhy, zelí, kapusta, květák, brokolice),
kořeninová zelenina - řazená i podle názvu mezi koření, patří sem majoránka, kmín, kopr, fenykl)